30 June, 2012

Buah Kiwi atau Kiwi Kasut???


Assalamualaikum.
Bukan buah kiwi dan bukan kiwi kasut, tapi negara Kiwi...he2!
Auckland, New Zealand saya jejaki pada 28 Mei hingga 2 Jun 2012 yang lalu.
Oleh sebab anak saya akan tamat pengajiannya pada pertengahan di sana bulan November nanti, maka
saya dan suami pun ambil keputusan untuk melancong sambil melawatnya di sana.
Subhanallah! Memang cantik...Sangat cantik pemandangan di New Zealand...Tetapi, secantik-cantik New Zealand, cantik  lagi negaraku, Malaysia yang tercinta.
Ok, saya ceritakan sedikit pengalaman di sana sebelum saya paparkan gambar2 kenangan...

Sesampainya di lapangan terbang Auckland, saya dikejutkan oleh ketatnya pemeriksaan kastam terhadap penumpang dan barangan yang dibawa. Saya sudah terkena! Semuanya gara2 pai ayam yang tak habis dimakan yang dibeli di Deli France, di lapangan terbang Changi. Pai tersebut diletakkan di dalam beg sandang suami. Semasa beg saya dihidu oleh anjing pengesan, tiada apa2 masalah tetapi apabila tiba giliran beg suami, anjing tu tak nak bergerak dari situ dan terus menghidu beg suami, Gelilah saya tengok! (Saya beritahu suami, balik ke Malaysa nanti, kena samak beg ni..)Tapi, geli tu satu perkara, yang lebih mengejutkan , pasport antarabangsa saya telah diminta oleh pengawal keselamatan, dan dicatatkan nombornya. Aduhai, berat ni! Macam2lah saya disoal siasat oleh pegawai kastam yang bertugas,(You know, i have to speak in English!) Hentam sahajalah labu! Akhirnya, dalam debar, terlepaslah saya dan bagasi daripada ditahan / dirampas. Fuh, suspens!!!

Apabila keluar dari kawasan pemeriksaan keselamatan, saya lihat Angah (Syuhada) telah pun menanti.. Apa lagi, berderailah air mata ibu...he2!
Sejuknya di luar! Angin pagi Auckland menampar2 pipiku...Dingin sekali! Menurut Angah, suhu pada hari ketibaan kami ialah bawah 10 °C. Hari2 yang seterusnya juga membawa berita sejuk buat saya. :) Syukurllah anakanda saya, Syuhada ada banyak baju tebal untuk dipakai, kalau tidak, tak tahan! Walau bagaimanapun, misi makan angin mesti dijayakan...he2!
Saya simpulkan beberapa perkara yang menarik perhatian saya semasa kembara di N.Zealand:
1. Pemeriksaan keselamatan dan kastam di lapangan terbang yang ketat.
2. Kenderaan tidak sebanyak kenderaan di Malaysia, tiada kesesakan jalan raya yang berlaku.
3. Pemandu2nya bersopan, sangat bertimbang rasa kepada pejalan kaki.
4. Pejalan kaki di bandar berjalan dengan cepat.
5, Hanya sekali nampak kereta polis dan anggota polis.
6. Tandasnya, setiap masa kering, tetapi bersih dan tidak berbau.
7. Nama2 tempat dalam bahasa Maori sungguh unik; antaranya : Mamakublue...haha!
8. Rasa buah kiwi di sini sangat manis.
Dan lain-lain...

Ok, mari kita lihat gambar2 yang sempat saya rakamkan...


Cepatnya mereka berjalan! Sebab sejuk , kot...:
Lembu-lembu New Zealand yang dikatakan bermutu tinggi...

Jinak-jinak merpati, semakin kudekat, semakin 'ia' lari....

Eh, macam kawasan pendakian Taman Soga Perdana di Batu Pahat je! 

Subhanallah, bang...Cantiknya! Agaknya itu yang saya kata...

Kenangan di air terjun Whangarei

Kenangan...

Pancutan air panas (giza) di Rotorua.

Gambar kenangan dengan Syuhada di Rotorua

Jeti dan kapal di Whangarei

Pintu gerbang ke giza

Di  taman bunga ,Domain

Domain, Auckland

Di puncak Mount Eden 

Queenstreet, tempat membeli-belah...

Beli apalah agaknya dua beranak tu....:)

Nak balik dah....

4 comments:

  1. Replies
    1. Terima kasih Fadz.:)
      Kak Ani ada, Fadz ada? = "Aku Ada, Kau Ada?" haha!

      Delete

Bertaubatlah sebelum terlambat...

Hanya Untukmu

Hanya Untukmu
Selamat Hari Lahir...

Realiti: Lalu Lintas Blog

Total Pageviews